Logo Theatergroep Trappaf

Theatergroep Trappaf

Ode aan Karel Groenland.11 oktober, 2017

Op maandag 16 oktober, de geboortedag van de op 3 april 2017 overleden acteur Karel Groenland, gaat LOVO de daverende klucht “Prochievrijers” van de Belgische  auteur Gaston-Marie Martens uitzenden. Dit op verzoek van Theatergroep Trappaf waarvan Karel vanaf 1969 lid was. Deze klucht is uitgevoerd in ‘de Kunstkring’  op 25 en 26 september 1993 en destijds door LOVO geregistreerd.

flyer prochievrijers2

In deze klucht speelde Karel -zoals hij altijd zei- een van de mooiste rollen uit zijn lange toneelcarrière, de rol van Tinus, een paardenkoopman. Overige rollen werden gespeeld door Fons Borgharts, Peter Deen, Mariëlle van den Heuvel, Karin Willems, Frits Kooijmans, Jos Puts, Luud Gosling, Thea van Keulen-Zweerts, Carin Ligtvoet, Theo Pouwels, Marinella Chalkidis en vele anderen. De regie was in handen van Jeanny Kooijmans.

 De Prochievrijers is door Theatergroep Trappaf bewerkt naar het Oisterwijkse dialect en speelt zich af op het Brabantse platteland van rond 1947.

 Het is zomer en op het terras van herberg “den Bonten Os” is het een komen en gaan van vrolijke mensen, want men viert de jaarlijkse kermis. Natuurlijk ontbreken de stamgasten Tinus en Teun niet, twee graag geziene drinkebroeders, die altijd wel in zijn voor een flinke partij pesterijen, waarbij het gezag het veelal moet ontgelden. 

foto16

Ook de burgemeester is een dagelijkse bezoeker van de herberg en allemaal hebben ze een oogje op Cato, de caféhoudster. Zelf Frits de kleermaker is niet onberoerd gebleven van haar charmes. Aan het eind van de kermis zal Cato bekend maken wie haar toekomstige levenspartner zal worden. De komst van orgeldraaier Miel brengt een wending aan het verhaal en werpt een heel ander licht op o.a. de eerbaarheid van de burgervader. Voor we uiteindelijk weten met wie Cato de grote stap zal zetten is er al veel gebeurd en heel veel gelachen. 

foto2

De uitzending begint a.s. maandag om 20.30 uur en wordt verder in het reguliere programma herhaald tot 4 uur ‘s nachts. Met dank aan LOVO,

Wij wensen U veel kijkplezier met dit eerbetoon aan Karel.

Bekijk ‘n vorig artikel…

ARCHIEF:   (2017)   (2016)   (2015)   (2014)   (2013)


Terug naar overzicht...