Logo Theatergroep Trappaf

Theatergroep Trappaf

40 jaar Trappaf-Sintgeschiedenis18 december, 2017

In de afgelopen Sinterklaasperiode dook Theatergroep Trappaf haar archief in om met korte artikeltjes, foto’s en filmpjes haar 40-jarige “Trappaf met de Sint op het podium”-jublileum op haar Facebookpagina te herdenken. Zonde om die herinneringen weg te laten zakken. Dus: hieronder naleesbaar!

(Voor eventuele snelle toegang naar vorig artikel: klik HIER.)

Lang voordat de Goedheiligman met de Theatergroep Trappafspelers avonturen ging beleven op het toneel (en dat is al 40 jaar) deed hij reeds het Trappafgebouw aan aan de Terburghtweg. De pietengarderobe was wat poverder dan nu, het ‘grote of kleine gegrimde mond’-beleid lag nog niet vast en aan de ‘dikte’ van Sint’s grote boek te zien had hij nog niet zoveel aan zijn hoofd als tegenwoordig het geval is. De gulle Spaanse gever wordt op de foto al vertolkt door Wim Rooth, de man die 50 jaren terug de weg baande voor de theatergroep.

Wie nog meer namen van personen op de foto kent mag ze noemen! We herkennen in elk geval Leo van der Steen, Matthieu Arts, Anita Rooth, kinderen Mul, van Berkel en Beekmans.

IMG_20160314_0031

1997. Theatergroep Trappaf vult het podium met “Sinterklaas… en de kolderieke klerenkwestie”. We vloeken in de kerk en verraadden álles aan de kinderen rond het ‘grote geheim van Sinterklaas’!

’n Vuilnisman en z’n hulpjes zijn uit op de Sintcadeautjes en doen zich bij de zwarte pieten voor als Sint Juttemis –de broer van Sinterklaas- en z’n assistenten; zie foto…

Sint Juttemis laat wat kinderen uit de zaal naar voren halen maar behandelt ze niet zoals je van ’n Sint gewend bent… “Licht grof”, mag zelfs gezegd. Maar wel goed voor ’n brede lach! En –wat de zaal niet weet- de naar voren gehaalde kinderen (Willem Deen en Seline van de Sterre) behoren tot het complot als zijnde kinderen van de acteurs.

Natuurlijk krijgt het verhaal ’n wending die maakt dat de kinderen geloviger het theater verlaten dan dat zij binnenkwamen! We willen het jaar erna natuurlijk wel weer welkom zijn op datzelfde podium…

Willem op schoot

Trappaf, geef toe, dat ziet er toch niet uit!

Geven we toe, maar het was zo bedoeld. Veertig jaren terug brachten we koddige Vlaamse stukken van Gaston-Marie Martens als “Dorp der Mirakelen” en “Paradijsvogels”.

In het laatste verhaal beloven Bolle Verbuyk en Rietje Rans in hun kleine Vlaamse gehucht de kinderschaar te verrassen, ‘onherkenbaar’ knullig gekleed als Sint Nikolaas en Sint Nikodemus. Wat je niet verwacht in een kluchtig verhaal: ze geraken onder ’n auto en verongelukken… Afijn, ze moeten zowel hel als hemel passeren om de weg terug naar hun geliefden te verdienen.

Oja, de echte Sinterklaas komen ze ook nog tegen in de hemel en die ziet er uiteraard uit om door ’n ringetje te halen!

6 oude doos

Dè ge dur durheene zakt!

Nadat Theatergroep Trappaf z’n vaste repetitieruimte kwijt was vond men enkele jaren z’n intrek voor repetities op de zolder van De Waterhoef. Ook voor het jaarlijkse Sinterklaasgebeuren.

Bij elk liedje hoort natuurlijk ’n dans en het instuderen van de bijbehorende pasjes vereist stevige oefening.

Nu stonden we in sommige Sinterklaastoneelstukken met wel 17 pieten op toneel. Ons van geen kwaad bewust zijnde zetten we ons aan het oefenen van “De Tombola”. Na enige minuten stormde witgetrokken Waterhoefbeheerders naar boven bang als ze waren geweest dat het plafond het zou hebben begeven.

Ja, het synchroon laten neerdreunen van honderden en honderden kilo’s kan lelijk doen.

De Waterhoef stelde de benedenverdieping ter beschikking om deze beweging verder eigen te maken…

Wie “De Tombola” wil zien kan bij onderstaand filmpje terecht. “Het was een “de kilo’s vliegen eraf”-dansje.

1978. Den Domp, Haaren. Trappaf verzorgt voor de tweede maal de Sinterklaasactiviteiten in de buurgemeente. Vanaf toen mét toneelstuk. Vanuit de coulissen kijken betrokkenen gespannen toe naar het nieuwe toneelavontuur dat tot op heden voortduurt.

Links Jos Puts, zwarte piet van het eerste uur die hier zijn opkomst afwacht. Zijn kleindochter Reza was dit jaar als gloednieuwe piet in de intocht te vinden.

Als tweede op de foto Huub Poirters die vanaf het derde jaar ’n flinke periode de rol van Heer piet op zich nam en door de jaren heen veel decorwerk verrichte.

Vervolgens Huub’s moeder Mia Poirters-Wijnands , immer trots op het werk van haar man Piet Poirters die tientallen jaren decors voor de theatergroep maakte. Mia zwaaide gedurende carnaval vele jaren de scepter over “De Klapeksters” als prinses Mia.

Rechts op de foto Mart van de Wiel die nog altijd betrokken is bij alle producties om decor en techniek in goede banen te leiden. Zijn dochter Guusje verzorgt de omringende zang bij de huidige productie en stond garant voor de decorontwerpen van “Puk en Muk en de Bulderende Berg” en “Aladdin”.

Sinterklaas 1978-1

Dit is Sinterklaas.

Echt waar!

Dat komt; ’n béétje Sinterklaas start als zwarte piet. Zoals ook ooit Gerard Koch en Frits Kooijmans de gezichten na gedane arbeid glimmend rood moesten schrobben om het zwart eraf te krijgen, zo geldt dat ook voor Riny Couwenberg. Dit is ’n veertig jaar oude foto en Riny is onafgebroken nog jaarlijks met Theatergroep Trappaf op de planken te vinden alleen nu in de rol van de Goedheiligman.

Vaste grap was dat Riny wel móest verhuizen van het blauwe pietenpak naar het rode Sintkostuum omdat het pietenpak elk jaar ’n beetje gekrompen leek… Nee, had niks met culinaire voorkeuren te maken!

Kijk ook even naar de geluidstechniek. Prehistorie… “Draadloos, bluetooth, zendermicrofoon, druppels”, waren nog onbestaande woorden.

Sinterklaas 1978-2

Na het spelen van een Theatergroep Trappaf Sinterklaasvoorstelling wordt het hele boeltje opgepakt. Niks vergeten? Decor, rekwisieten, belichting, geluid, grime, instrumenten, spelers, kostuums, strooigoed, kleurplaten, proviand en nog tientallen tierelantijntjes.

Eén locatie verderop wordt het allemaal weer in elkaar gepuzzeld om opnieuw ’n fijne Sinterklaassfeer te creëren voor het toegestroomde publiek.

Om die voorbereiding ‘ns vast te leggen ging enkele jaren terug ’n keer de camera mee. “Leuk voor later”-filmpje maar pas op: niet geschikt voor té jeugdige kijkers!

Klikken en kijken!

Eind jaren ‘70. Trappaf verzorgt amper de Sinterklaasbelevenissen in Haaren of “Den Domp” –het Haarense gemeenschapshuis- ondergaat ’n grondige verbouwing.

Toevlucht wordt gevonden in de Haarense sporthal. Het laatste zaagsel van de Il Grigio-piste wordt weggeveegd en ‘n (je kunt het er aan zien…) héél tijdelijk podium en decor wordt geplaatst.

Het plezier van de kinderen rond de komst van de Sint was er echter niet minder om. Toegegeven: ook wel ’n beetje omdat de Sint tevens in Haaren niet met lege handen komt en elk kind ’n leuk presentje meegeeft!

Wim Rooth is hier nog de Sintfiguur. Wim snuffelde in de rekwisietenverzameling en baseerde de verhalen vaak op ’n gevonden attribuut. Hij wilde ’n ezelskop gebruiken die was overgebleven van “Paradijsvogels” maar had er eigenlijk twee nodig. Gelukkig herbergde Jongerenorganisatie Trappaf altijd wel iemand met handige handjes zoals in dit geval Jozef Oomis die voor de carnavalsoptocht tientallen “Muppetkoppen” maakte en z’n hand niet omdraaide voor ’n extra ezelskop!

Het aantal spelers was nog bescheiden. Hier –naast Wim- Riny Couwenberg, Jos Puts, Len Copal, Rutger Lommerse en Huub Poirters.

Sint in Haaren 2

Sint in Haaren 3

“Sinterklaas… en de Plaaggraag”, 2005. Als een Sinterklaastoneelspel van plek naar plek reist zijn er intensieve momenten voor de decormensen die in razend tempo afbreken, vervoeren en weer opbouwen.

Zodra vervolgens het spelersgezelschap zich dan in het zweet acteert, de longen uit het lijf zingt met het enthousiaste, jeugdige Sinterklaasminnende publiek en zich opgepept heeft om opnieuw vol enthousiasme het spel te brengen is er ’n moment van rust voor de bouwers. Immers, zij hebben het spel dan al vele malen gezien en nemen welverdiend ’n momentje voor hun meegebrachte krant.

De cadeau’s staan nog geduldig te wachten tot de Sint aan het eind van de voorstelling er de kinderen mee mag verrassen.

De foto is gemaakt op het ROC in Tilburg waar we zo’n 25 jaren te gast waren om ons spel te spelen. Achter de kranten: Ton Willems, Dick Groenland en Peter van den Heuvel.

Achter de schermen ROC

De twee Sinterklaasspeelfilms die LOVO produceerde (“Sinterklaas en de verdwenen pakjes” in 2009 en “Het boek van Sinterklaas” in 2010) staan ook te boek als de opmaat naar het complexer te maken “Schaduwspel” uit 2013. Prima vingeroefeningen en proefprojecten richting het grotere werk.

Toch mogen ook beide Sinterklaasfilms er beslist zijn. Komt het er deze Sinterklaasperiode nog van dat LOVO een van de films programmeert? Wie weet! Neem anders alvast ’n piepklein kijkje bij de trailer (Klik hieronder) en hang daarna nieuwsgierig geworden direct aan de bel bij LOVO!

Trappafspelers zagen het snel zitten zich met LOVO te storten op het medium film. Bovendien waren de lijntjes Trappaf-LOVO kort; volop kruisbestuiving door mensen die in beide verenigingen actief waren en zijn.

Oja, altijd leuk te melden dat ’n fiks deel van “Het boek van Sinterklaas” opgenomen werd in ’n wel érg warme zomermaand. Sinterklaas- en pietenkleding, zwarte pietengrime, Sinterklaasbaard… Maar, de herinnering blijft en die is goed!

1983. In Oisterwijk wordt het 40-jarig bestaan van het Sint-Nicolaascomité gevierd. Haaren maakt kennis met een nieuwe Sinterklaas, Riny Couwenberg kruipt voor het eerst in de tabbert.

Hoewel ‘dé’ tabbert. Wim Rooth speelt de jaren ervoor de Goedheiligman en brengt steeds zijn eigen Sinterklaaskostuum mee. Maar, ook Goedheiligmannen hebben zo hun principes… Hoewel Wim vóór de groep staat als regisseur wil hij niet zijn kostuum inzetten voor het spel en intocht.

Haaren regelde in allerijl ’n alternatief. Hoewel wij er toch echt ’n behoorlijke hoeveelheid ‘kanariegeel’ in zagen heette het voor de Haarense jeugd dat de Sint dat jaar speciaal naar de tuin van Brabant was afgereisd met zijn ‘gouden’ mantel en mijter. De jonge garde vond het allemaal prima toen opnieuw bleek dat de Sint niet met lege handen gekomen was.

De zwarte piet achterin is Luud Gosling, de goochelaar Peter Deen. De zwarte pieten rechts zijn Huub Poirters en Rutger Lommerse. Ook Frans Schoenmakers stond in dit spel op de planken.

De Sinterklaasstukken van toen hadden nog geen naam, deze is eenvoudigweg de boeken ingegaan als “Sinterklaasspel 1983”.

Sinterklaas 1983

Hé, dezelfde foto als gisteren?!

Niet helemaal, wel Trappaf’s Sinterklaasspel 1983 maar dan in kleur en vanuit ’n andere hoek genomen.

Het ‘goudgele’ kostuum van de Sint is hier nog beter op te zien.

Maar, waar het om gaat is de rookpluim. Hier ’n nette, bescheiden, afdoend wolkje. ‘Een van ons’ werkte als amanuensis op ’n school en zorgde voor de gifvrije ingrediënten. Ruim voldoende voor alle voorstellingen.

Na de Sinterklaasperiode vroeg het Moergestelse bedrijf “Nistria” de theatergroep om een kerstspel en Wim Rooth schreef het spel om naar kerstsfeer. De Sint werd Kerstman, de zwarte pieten kerstelfen en zo verder. De ‘Een van ons’ zorgde opnieuw voor de rookingrediënten. ‘Een ander van ons’ vergat dat echter af te meten zodat je door de in de Nistria-kantine níet bepaald bescheiden rookpluim elkaar in de mist niet meer kon zien. De voorstelling werd maar even stilgelegd…

Men zag er achteraf de lol wel van in en we werden –naast de gewone gage voor de clubkas- beloond met enkele niet onsmakelijke pakjes dieetvleeswaren!

Sinterklaas 1983-2

We zouden liegen als we zouden zeggen dat we het niet óók voor de eigen lol zouden doen, maar voorop staat natuurlijk het plezier van de toekijkende jeugd (én hun ouders!).

Niks zo leuk als ineens ’n foto onder je neus geduwd te krijgen van vroeger waar je op staat en die je nog nooit het gezien. De Haarense kinderen op deze foto zullen allen ’n aantal jaren boven de veertig zijn, de foto is uit 1980, alweer 37 jaren terug. Goede kans dat inmiddels hún kinderen dezelfde warme ervaring van de Sinterklaastraditie opdeden!

Sinterklaas 1980

Als ergens mee geëxperimenteerd is door de jaren heen bij het Theatergroep Trappaf Sinterklaasspel dan is het wel de muziek. Voor de composities bij de nieuwe liedjes stonden vooral Maicel Copal –en enkele jaren Ron van Riel- garant.

Muziek en Sinterklaassfeer, dat gaat hand in hand. De traditionele liedjes werden én worden met de paplepel ingegeven. Geen muziek bij ’n Sinterklaasuitvoering? Kan niet!

Bij de muziek ter plaatse gelden ook Maicel’s en Ron’s namen maar dan –door de jaren heen- aangevuld met vele anderen zoals Bjorn Couwenberg, Willem Deen, Joey Beckers, Max Lapien, Bruno Verhagen, Hein Fransen, Rick Schilders, Maartje Welvaarts, Lisa Besselink, Margo Neggers en het Haarens circusorkest. Vergeten we namen? Tik ons op de vingers en we vullen het aan!

De foto toont de “Als je maar happy”-band uit 2013. Voor het gemak “Pietenband” en op één spielerei-moment de “Als je maar Beatle”-band.

Foto1k0-HXFC4TZM

Als je maar Beatle-band

6 December, de verjaardag van de Sint. De stoomboot is leeg dus als hij ’n beetje doordoet hoeft z’n terugtocht naar Spanje niet te lang te duren.

’n Dikke drie weken hebben we in vogelvlucht 40 jaar Theatergroep Trappaf Sinterklaastoneel onder de aandacht gebracht met artikeltjes en foto’s.

Met al die berichtjes rond het spelend gezelschap zou je haast vergeten dat er áltijd ’n enthousiast Haarens team klaarstond om de weg te plaveien voor de komst van de Sint. Vergunning voor de intocht, afspraken met de ruiters, de fanfare, de burgemeester, regelen van snoepgoed, cadeautjes, de koets, kostuums, vervoer, grime en veiligheid zijn enkele voorbeelden uit het dikke draaiboek dat voorhanden is.

Bijgaande foto van zo’n veertig jaar oud toont mensen die het Sinterklaasfeest ’n warm hart toedroegen / toedragen en er actief in waren.

Links Jan van Lieshout, jarenlang voorzitter van het Sinterklaascomité maar ook bekend staand als hoofd van een der Haarense basisscholen en tevens een van de kartrekkers van het succesvolle jeugdcircus Il Grigio.

Rechts op de foto Frans Schoonus die zelf ook bijzonder graag het Sintpak aantrok en na gedane arbeid van het Trappafgezelschap de school- en bejaardencentrumbezoeken op zich nam. Als beheerder van Den Domp, het Haarens gemeenschapshuis, had Trappaf ’n gastheer met het hart op de juiste plaats aan hem.

Onbekender voor ons was de middelste heer. Uit navraag blijkt dit Tijn Kuijpers te zijn, Haarense mensen niet onbekend als de kerkorganist. Wat zijn band is met de Sint en de andere heren op de foto hopen we van u als lezer te vernemen!

Peter Deen vond deze foto in zijn bestanden. De zeldzame keren dat hij niet meespeelde maakte hij vaak de foto’s. Het vermoeden bestaat dan ook dat na onze voorstellingen zij ’n extra Sinterklaasmoment creëerden voor het resterende publiek.

’n Quatremains van Jan en Tijn met zang van Frans.

Boys will be boys!

Sinterklaas Haaren

(Met dank aan Mimi van den Nieuwelaar en Peter Deen.)

Theatergroep Trappaf was afgelopen zondag met twee teams paraat om het Sinterklaasfeest luister bij te zetten. In Haaren werd de traditionele intocht gevolgd door ‘n heerlijke spelletjesmiddag in gemeenschapshuis Den Domp waarbij tientallen enthousiaste zwarte pieten de jonge bezoekers vrolijk begeleiden. Michelle Bosmans schoot de foto’s. Team 2 ging op pad met het jaarlijkse muzikale Sinterklaastoneelspel en was die dag te gast bij Puijenbroek in Goirle en de Rabobank in Oisterwijk.

Sint in Haaren

Sinterklaasartikeltjes – toegift – 7 december

Hoe het Sint en piet -welverdiend- vergaat na gedane arbeid in de lage landen.

Tot volgend jaar!

Bekijk ‘n vorig artikel…

ARCHIEF:   (2017)   (2016)   (2015)   (2014)   (2013)


Terug naar overzicht...